Členské příspěvky 2022/2023

S novým skautským rokem také začíná výběr členských příspěvků na rok 2022/2023.

Kolik se platí?

Kategorie Výše členského příspěvku
Základní členství 900 Kč
Sleva – druhý člen rodiny 700 Kč
Sleva – třetí a další člen rodiny 600 Kč
Sleva – aktivní činovníci oddílů a střediska
(slevu schvaluje vedoucí oddílu/střediska)
500 Kč
Sponzorský – bronzový 1500 Kč
Sponzorský – stříbrný 2000 Kč
Sponzorský – zlatý 3000 Kč

Skauting v době ekonomické a energetické krize

Již třetím rokem se svět potýká s nejrůznějšími krizemi, které zákonitě ovlivňují i skautskou činnost. Letošní rok přinesl do Evropy válku, kterou pociťujeme přílivem uprchlíků, vysokou inflací a rozvratem energetického trhu. I naše skautské středisko je plátcem elektřiny a plynu na klubovnách. Za stejné peníze co loni už nekoupíme např. nový stan nebo novou skříň do klubovny. Přitom výše dotačních prostředů od obcí a státu se nezvýšila. Rozhodli jsme se proto reagovat zvýšením základního členského příspěvku o 100 Kč oproti loňskému roku. Výše členského příspěvku pro další rodinné příslušníky zůstává letos nezměněna.

Jsme si vědomi, že letošní částečné navýšení příspěvku nepokryje ani meziroční inflaci 18 % (zdroj ČSÚ), což by znamenalo navýšení o 144 Kč. Abychom dokázali nabídnout našim skautům a skautkám stejné zázemí pro činnost a nepřestali rozvíjet naše tábořiště, chatu Kukačku a klubovny, chtěli bychom oslovit naše dospělé členy a rodiče o využití sponzorských členských příspěvků. Dobrovolně tak můžete podpořit skautskou činnost v našem středisku nad rámec základní částky 900 Kč. Vážíme si také štědrosti některých našich členů či rodičů dětí, kteří nám nabízí nejrůznější formu podpory dle svých možností. Pokud vám přijde smysluplná podpora tímto způsobem, budeme za ni velmi vděčni.

Příspěvek města Kyjova na volnočasové aktivity dětí a mládeže 2022/2023

Pro členy z Kyjova doporučujeme využít příspěvek na volnočasové aktivity dětí a mládeže, který nabízí město Kyjov pro děti ve věku 3-15 let. Město proplácí 1 250 Kč na jedno dítě. Pro plné využití tohoto příspěvku doporučujeme uhradit sponozorský bronzový členský příspěvek ve výši 1 500 Kč, kdy z vlastních prostředků zaplatíte pouze 250 Kč a 1 250 Kč uhradí město Kyjov. Žádosti o proplacení se podávají do 6. listopadu 2022. Bude Vám stačit bankovní výpis o zaplacení členského příspěvku, v případě potřeby vystavíme doklad o zaplacení.

Speciální případy

  • Odečti 40 Kč, pokud nechceš, aby ti chodil skautský časopis.
  • Připočítej 25 Kč navíc, pokud máš zájem o členskou kartu Junáka – českého skauta. Zároveň nahraj do skautISu svou aktuální průkazkovou fotku.
  • Pokud jsi uživatel STS, uhraď členský příspěvek bez ročního poplatku za STS. Roční poplatky STS budou hrazeny samostatně v lednu 2022.

Jak platit?

  • bezhotovostním převodem na střediskový účet 2700258108/2010
  • variabilní symbol: ve tvaru 11ABCDEF, kde ABCDEF je registrační číslo (to získáš od svého vedoucího oddílu)
  • zpráva pro příjemce: ČP 2022/2023 jméno příjmení, oddíl
  • Bankovní účet je transparentní, na webu si sám můžeš zkontrolovat přijetí platby. V případě, že nesouhlasíš se zveřejněním údajů o platbě na transparentním účtu, dej vědět vedoucímu oddílu a domluv se na jiném způsobu platby (např. v hotovosti).

Termín platby

Platby musí být na střediskovém účtu nejpozději do 15. 12. 2022.

Pozor – každý oddíl si však může stanovit ještě dřívější termín zaplacení, sledujte proto pokyny vedoucích oddílů.

Elektronická přihláška

Přihlášku vyplňují pouze noví členové při vstupu do organizace, podrobný postup najdete zde.

Kontaktní osoby

  • Jednička – Ben
  • Podchřibáci – Soko
  • Trojka – Fery
  • Švestka – Jenda
  • SRK – Šmudla
  • Maskegoni – Mercy
  • Kmen dospělých – Set
  • středisko – Lapka

Co můžeš získat?

Členství v Junáku – českém skautu nabízí řadu benefitů a výhod. Pokud je využiješ, tak ve výsledku můžeš ušetřit více než vložíš do členského poplatku.

Skautské časopisy

Standardně každý člen získává předplatné skautského časopisu dle věkové kategorie. Pro nejmladší benjamínky je časopis Ben Já Mína, pro vlčata a světlušky máme časopis Světýlko, pro skauty a skautky je určen časopis Skaut, pro rovery a rangers je Roverský kmen, dospělým je určený časopis Skautský svět a Magoš. Vedoucí a činovníci mají metodický časopis Skauting.

Členská karta

Členská karta slouží k prokázání členství k organizaci, k prokázání věku pro slevy na jízdném, ale pro držitele do 30 let nabízí také možnosti různých slev, protože se jedná o tzv. Evropskou kartu mládeže EYCA. Na kartu lze např. výhodně zařídit cestovní pojištění. Kompletní informace najdeš na www.skaut.cz/karta.

Skautská telefonní síť

Skautská telefonní síť (STS) je velmi zajímavým benefitem pro členy od 18 let a jejich rodinné příslušníky. Nabízí několik tarifů, z nichž jeden z nich je i neomezený. Samozřejmostí jsou i výhodné datové přenosy. V rámci STS je neomezené volání zcela zdarma. Bližší informace najdeš na www.skaut.cz/sts.

E-mail a Google služby

Všichni členové si mohou snadno založit vlastní e-mailovou schránku na skautské adrese. Tím navíc získají přístup ke všem skautským Google službám jako je Google Disk s neomezeným úložištěm zdarma, videokonference Google Meet, kalendář a mnohé další. Bližší informace najdeš na Křižovatce.

Jak bude členský příspěvek využit?

Členský příspěvek se skládá z několika částí. Část příspěvku slouží pro pokrytí výdajů nadřízených jednotek Junáka – českého skauta (100 Kč okres Hodonín, 35 Kč Jihomoravský kraj TGM, 335 Kč ústředí).

Okres Hodonín zajišťuje spolupráci všech 6 podřízených středisek a komunikaci s krajem, pořádá závody a společné akce jak pro děti v oddílech, tak i vzdělávací akce a semináře pro vedoucí, finančně přispívá na zahraniční a vzdělávací akce.

Jihomoravský kraj TGM zajišťuje spolupráci okresů a podřízených středisek a komunikaci s ústředními orgány a ostatními kraji. Také pořádá závody a vzdělávací akce. Finančně přispívá na zahraniční akce a vznik nových oddílů.

Ústředí zajišťuje řízení celé organizace s více než 70 000 členy, z členského příspěvku je např. hrazeno členství v mezinárodních skautských organizací WOSM a WAGGGS, vydávání skautských časopisů, úrazové pojištění pro členy, pořádání celostátních akcí, zajištění vydávání skautských publikací a materiálů apod.

Zbývající část členského příspěvku bude využita v rámci našeho střediska. Členský příspěvek tvoří cca 10 % celkových příjmů střediska a umožňuje nám např. dotovat spoluúčast některých dotací, obnovovat a udržovat veškerý střediskový majetek včetně dvou nemovitostí – chaty Kukačky a tábořiště U Zabitého, pořádat nejrůznější akce, hradit vzdělávání skautských vedoucích a tvořit finanční rezervu.

Podrobnější informace o našem hospodaření můžete najít v našich výročních zprávách.