Připravujeme reprízu filmového dokumentu Já su skaut

S vědomím nejistého období způsobeného epidemiologickými opatřeními proti šíření koronaviru jsme se rozhodli začít s přípravami reprízy filmového dokumentu Já su skaut, který vznikl loni u příležitosti 100 let skautingu v Kyjově. Naším cílem a přáním je znovu nabídnout možnost zhlédnutí filmu a přitom se setkat v hojném společenství různých generací skautů střediska Kyjov, spřízněných středisek okresu Hodonín, rodičů našich členů, podporovatelů a přátel skautingu na Kyjovsku. Věříme, že dokážeme znovu nalákat i ty, kteří již film viděli na loňské premiéře a dát příležitost ostatním, kterým termín nevyhovoval. Při repríze filmu budou moci návštěvníci získat speciální edici flash disku s kopií filmu a bonusovým materiálem. V letošním roce 2020 bude tato repríza dokumentu zachycující historii střediska Kyjov pouze jediná a v určitém ohledu i jedinečná, proto si termín zarezervujte a nenechte si tuto příležitost ujít.

Stávající omezení nám nedovolili uspořádat reprízu v jarním termínu v blízkosti skautského svátku sv. Jiří, proto jsme se rozhodli o posunutí na 5. září 2020.

Já su skaut

4 kapitoly kyjovského skautingu

Scénář, dramaturgie: Klára Dvořáková – Klaky
Kamera, střih: Michal Rolence – Doktor
Produkce: Šárka Krakovská – Ryša
Komentář: Petr Jan Kryštof – Kolombo

Vzpomenete si taky na ten pocit? Lezete ze stanu a vzduch je voňavý. Cítíte mokrý les a kouř z kamen, co vždycky trošku táhnou. Je ráno na skautském táboře. Vy, vaše skautská rodina, příroda, vzduch a každý den nové dobrodružství. Je to báječný pocit. A je úplně fuk, jestli se zrovna píše rok 1969, 1999 nebo 2019.

Dokument se pokouší do necelé hodiny stopáže vměstnat stoletou historii skautského střediska Kyjov. Od jeho počátků, přes veškerá úskalí, kterým museli skauti během své historie čelit, až po dnešek, kdy se současná generace skautů snaží navázat na tradiční skautské hodnoty a aplikovat je ve výchově dětí v moderní společnosti 21. století. Film přináší svědectví pamětníků, ale i nové pohledy současných činovníků a jejich vize pro budoucnost skautingu. To vše na pozadí množství archivního, ale i čerstvého materiálu, který tvůrčí tým sbíral během celého letošního jubilejního roku.

Pro připomenutí premiéry filmu z 23. listopadu 2019 si můžete prohlédnout reportáž TV Slovácko nebo naši fotogalerii:

Reportáž TV Slovácko z 26. 11. 2019

Fotogalerie (fotil Šmudla, Palis, Seton, Lapka)