1. Střediskovník (červenec 2020)

Střediskovník se představuje

Vítejte u čtení online Střediskovníku, ve kterém chceme přinášet ty nejdůležitější a nejzajímavější informace z činnosti, aktivit a událostí Skautského střediska Kyjov a všech našich oddílů. V aktuálním vydání se zaměříme na to, co se událo v prvním pololetí roku 2020 a jaké nejbližší akce a plány máme na nejbližší měsíce.

3. skautský ples střediska Kyjov v Kostelci

První společná větší akce našeho střediska v roce 2020 byl únorový skautský ples v Kostelci. Ples pořádáme pro všechny naše současné i bývalé členy, rodiče našich dětí a veškeré přátelé a podporovatele našeho střediska a oddílů. Chceme dát příležitost k setkání při této neformální příležitosti u dobré hudby k tanci i poslechu. Nechyběla ani bohatá tombola, fotokoutek a oblíbené míchané nápoje. O skvělou taneční hudbu se postarala Vonička V-band, fotky z plesu si můžete prohlédnout ve fotogalerii. Velké díky patří Eny a jejímu týmu za skvělou organizaci plesu, už se těšíme na příští rok!

Epidemie COVID-19

Tak jako celý svět ochromila epidemie COVID-19 i skautskou činnost. Už 11. března došlo k pozastavení veškeré běžné skautské činnosti – družinové schůzky, oddílové schůzky, výpravy, závody i skautské vzdělávací akce. Celá situace byla pro nás velmi překvapivá a nová. Díky karanténním opatřením a omezeními v nouzovém stavu vznikly všemožné skautské aktivity v online prostředí internetu a pro děti doma. Někteří vedoucí byli se svými dětmi v oddíle v kontaktu na dálku a alespoň tak se snažili skautskou výchovu nepřerušit a usnadnit tak i dětem prožívání náročné situace. V našem středisku se nepodařilo zkoordinovat skautskou pomoc, tak jako v jiných městech, ale mnozí jednotlivci se zapojili do pomoci ve svém okolí, tak jak to bylo možné. Za každou službu společnosti v této nelehké době patří velký dík!

Omezená skautská činnost

Skautská činnost byla do jisté míry obnovena po 2 měsících dne 11. května. Činnost však byla podmíněna dodržováním řady pravidel, která byla velmi svazující a náročná na svou realizaci pro vedoucí. Tak jako všude jinde si našla do našich kluboven cestu desinfekce, museli jsme dodržovat 2m rozestupy, nosit roušky,… Pravidla pro činnost se do jisté míry zmírnila 25, května a v této podobě zůstala nezměněna až do 2. července, kdy došlo k jejich úplnému zrušení. Na tomto místě patří velký dík všem vedoucím, kteří poctivě dodržovali pravidla omezené činnosti a důsledně dbali na bezpečnost našich členů.

Díky epidemii jsme museli přesunout či zrušit mnoho akci střediska i oddílů, museli jsme se naučit žít trochu jinak a přizpůsobit se nové situaci. Mohli jsme si tak zakusit plnit skautské heslo Buď připraven v úplně nové dimenzi. Buďme také dobře připraveni na budoucnost, ve které bude stále hrát větší roli nejistota, obezřetnost a přizpůsobení se novým situacím.

Ekonomická situace

Epidemie a její ekonomické dopady také způsobily omezení veřejných rozpočtů a poskytování dotací. Například Jihomoravský kraj zrušil dotační program Rozvoj materiálně technické základny mimoškolních zájmových aktvit dětí a mládeže, ze kterého jsme každým rokem čerpali několik desítek tisíc korun. Také některé obce, ve kterých působíme přistoupili ke snížení dotací. Nastávají tak zřejmě horší časy, kdy se budeme muset více spolehnout na vlastní prostředky např. z členských příspěvků nebo se snažit hledat nové finanční zdroje.

Skautská mše online

Kolem svátku sv. Jiří 24. dubna je už v našem středisku tradicí slavit skautskou mši. Bratr a kyjovský děkan P. Vladimír Mrázek – Norek sloužil mši v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kyjově za účasti několika skautů a její záznam je dostupný online na YouTube. Naši mši sledovali na dálku i skauti z různých částí republiky.

Střediskové tábořiště U Zabitého

Budujeme studnu

Na našem střediskovém tábořišti dosud nemáme vlastní zdroj pitné vody, situace se navíc zhoršila posledních cca 5 let s nástupem sucha a častým vysycháním potůčku. Jsme tak zcela odkázáni na dovoz pitné i užitkové vody. Vyvrtání nové studny bylo opakujícím se tématem střediskových rad, ale byly jsme limitování zejména finanční náročností této investice.  V lednu 2020 byl zveřejněn dotační titulu MŠMT, který podporuje vybudování studen na tábořištích. Chopili jsme se příležitosti a i přes velmi krátký termín na podání žádosti o dotaci, se nám podařilo sepsat potřebné podklady a žádost podat. Začátkem dubna jsme obdrželi skvělou zprávu, že naše žádost byla podpořena a pustili jsme se do práce. Nyní již máme vypracovanou projektovou dokumentaci a budeme žádat úřady o povolení stavby. Pokud vše půjde dobře, bude se studna vrtat už na podzim. Celkové náklady se vyšplhají na cca 200 000 Kč, přičemž 80 % nákladů pokryje dotace MŠMT. Velké díky patří Kátě, která si vzala celou záležitost na starosti a našemu správci tábořiště Alanovi.

Brigády na tábořišti

Po dlouhých diskuzích na střediskových radách bylo rozhodnuto, že i letos budeme naše tábořiště pronajímat jiným skautským střediskům a umožníme tak desítkám dětí prožít prázdninové dobrodružství na skautských táborech. Kvůli nutné údržbě a přípravě tábořiště na léto jsme uspořádali několik brigád. Na první brigádě se sekla a hrabala tráva, na druhé se opravovaly podsady a opláštění boudy a začátkem července proběhlo 4 denní stavění tábořiště.  Tábořiště je teď už postavené a od 5. 7. do 29. 8. na něm budou probíhat tábory. Díky každému, kdo přijel pomoci s jakoukoliv prací, kdo nás podaroval dobrým jídlem a občerstvením a zpříjemnil tak brigádníkům nelehkou práci.

Bourání tábořiště 29. – 30. 8.

Na závěr prázdnin budeme ještě potřebovat pomoci na bourání tábořiště a odvoz veškerého materiálu do skladu. Prosíme, abyste si rezervovaly tento termín, bližší informace zveřejníme v průběhu srpna. Za každou pomoc předem děkujeme.

Fara Kostelec

Záměr na stavbu nové klubovny

Po dlouhých jednáních s Římskokatolickou farností Kostelec potažmo s Arcibiskupstvím Olomouckým se podařilo získat od ledna 2020 do dlouhodobého nájmu farní hospodářské budovy v Kostelci. V menší části jsme už měli střediskové skladiště, avšak další prostory byly už několik let nevyužívány. Využití těchto prostor bylo také tématem našich diskuzí s farností a obcí Kostelec o dlouhodobém umístění skautské klubovny. Jeden ze záměrů je vybudovat skautskou klubovnu právě v prostorách starých farních hospodářských budovách. Celková investice by se pohybovala v řádu milionů korun, tak aby stavba splňovala veškeré současné nároky 21. století. Realizaci však výrazně ztěžuje fakt, že nejsme vlastníci nemovitosti a tudíž nejsme schopni sami získat dotační prostředky. Bez dotačních prostředků a podpory velkého množství dárců nejsme schopni z našeho rozpočtu tak náročnou investici zrealizovat.  Do budoucna nás tak čekají další jednání a rozhodování, jak zajistit v Kostelci dlouhodobou skautskou klubovnu a kde na to vzít finanční zdroje.

Rozšíření střediskového skladiště

Nově získané prostory jsme se rozhodli využít v aktuální situaci jako střediskové skladiště materiálu. Celé záležitosti se ujal Bean a s pomocí dalších se zatím podařilo opravit velký regál a několik starých skříní na uložení materiálu. Museli jsme také řešit opravu svodu ze střechy a zabezpečení proti myším. Nyní sháníme čisté igelity nebo různé starší koženky a jiné omyvatelné materiály na potažení regálů. Pokud byste měli doma nějaké zbytky, které nepotřebujete, dejte prosím vědet přímo Beanovi nebo na e-mail stredisko@skautkyjov.cz Děkujeme za vaši pomoc!

Bratr Jestřáb se stal nositelem nejvyššího skautského vyznamenání

Máme tu čest mít v našich řadách bratra Evžena Řezáče – Jestřába, který se stal nositelem nejvyššího skautského vyznamenání – Řádu stříbrného vlka, který může mít nejvyšše 12 žijících nositelů v celé republice. Slavnostní předání proběhlo z rukou náčelníka Junáka br. Čiči proběhlo 24. 6. v obřadní síni radnice města Kyjova. Jestřáb je výraznou osobností našeho střediska, stál u obnovy skautingu v roce 1968 a 1989. Bez jeho činnosti by skauting v Kyjově a na Kyjovsku pravděpodobně nebyl, tak jak jej známe dnes. Jestřáb se však snažil pomáhat i v rámci celého okresu Hodonín a na mnoha vzdělávacích kurzech pro skautské vedoucí. Celý skautský životopis bratra Jestřába si spolu s fotkami a reportáží ze slavnostního předávání můžete přečíst v samostatném článku na webu. Milý Jestřábe, děkujeme, ať na Tvé skautské stezce dál zapaluješ v srdcích nové skautské pochodně, přejeme Ti hodně zdraví a sil.

Den s Jestřábem

Bohužel nám aktuální situace s epidemií koronaviru překazila původní plány, kdy jsme chtěli na slavnostní předávání vyznamenání pozvat všechny zájemce. Nakonec jsme se ale rozhodli pro předání v komornějším provedení a věříme, že mnoho z vás mrzí, že jste se nemohli této slavnostní události zúčastnit osobně. Proto jsme pro vás začali připravovat „Den s Jestřábem“. kdy bychom chtěli uspořádat široké skautské setkání s bratrem Jestřábem. Při této příležitosti plánujeme také reprízu filmového dokumentu „Já su skaut“, který jsme natočili v loňském roce u příležitosti 100. výročí založení skautingu v Kyjově. Pro zájemce bude také k dispozici originální USB flash disk s kopií filmu a bonusovým materiálem navíc.

Náš plán uspořádat Den s Jestřábem 5. září 2020 se bohužel nebude moci uskutečnit. Vzhledem k nejisté epidemiologické situaci jsme se rozhodli zatím nový termín neplánovat.

Tábory 2020

Pořádání letošních táborů bylo dlouhou dobu v nejistotě vzhledem k vypuknutí epidemie COVID-19. Tábory nakonec byly povoleny, ale nároky na jejich pořádání jsou letos vyšší než je běžné. Základní opatření popsalo Ministerstvo zdravotnictví, proběhlo jejich upřesňování a vysvětlování. Jsou kladeny vyšší nároky na zajištění hygieny dětí, připravenost zdravotníků řešit zdravotní obtíže, tábor se má také stát takovou malou karanténou bez výletů do turistických oblastí s výskytem jiných lidí, na koupaliště, do měst, na hrady a zámky. Děti se také letos nemohou podílet při při službách v kuchyni, tak jak jsme zvyklí. Letos se také musíme obejít bez oblíbených návštěv táborů. Doufejme, že přes tyto opatření se naše tábory vydaří a děti si je užijí.

Velký dík patří všem vedoucím táborů a jejich týmu vedení za veškerou přípravu táborů v těchto nelehkých časech.

Oddílové tábory

Letos se uskuteční v našem středisku 4 tábory:

Tábor Boskovštejn

  • 11. – 18. 7. 2020
  • vedoucí Josef Borkovec – Fery
  • pro oddíly Trojka a MTVS (středisko Přátelství Hodonín)

Tábor Haškovcova Lhota

  • 18.  7. – 1. 8. 2020
  • vedoucí Žaneta Kočařová – Beruška
  • oddíl Podchřibáci

Tábor Javoříčko

  • 2. – 15. 8. 2020
  • vedoucí Jan Borkovec – Ben
  • oddíl Jednička

Tábor Včelnička

  • 9.  – 16. 8. 2020
  • vedoucí Jan Holešinský – Jenda
  • oddíl Švestka
  • poprvé samostatný tábor 🙂

Příměstské tábory

Letos také pokračujeme s pořádáním příměstských táborů pro veřejnost, na které EU poskytla finanční podporu a tábory jsou tak pro rodiče mnohem levnější. Stále máme ještě několik volných míst, proto prosíme o pomoc s propagací a nabídnutí táborů rodinám a přátelům ve vašem okolí.

1. turnus Kyjov

  • 13. – 17. 7. 2020
  • vedoucí Dorota Justová – Dorka

2. turnus Svatobořice-Mistřín

  • 20. – 24. 7. 2020
  • vedoucí Josef Borkovec – Fery

3. turnus Kyjov

  • 27. – 31. 7. 2020
  • vedoucí Jan Borkovec – Ben

4. turnus Kostelec

  • 17.  – 21. 8. 2020
  • vedoucí Jan Borkovec – Ben

Mezinárodní skauting

Evropské jamboree v Polsku se přesouvá na rok 2021

Kvůli mimořádné situaci bylo letos plánované Evropské jamboree v polském Gdaňsku přesunuto na příští rok 2 – 13. 8. 2021. Z našeho střediska letos nebyl nikdo přihlášen, přesunutí však dává novou příležitost se na tuto jedinečnou mezinárodní akci přihlásit! Středisko se bude snažit stejně jako při jamboree v Japonsku a USA podpořit všechny účastníky a pomoci shánět potřebné finanční prostředky. Veškeré informace najdete na webu.

Plán akcí

Díky epidemii COVID-19 byly některé akce zrušeny nebo přeloženy na nový termín, zde uvádíme základní přehled aktuálních termínů:

Srpen

Září

  • 11. – 13. 9. Okresní jamboree, Polana Vrbovce – sestkání všech skautů a skautek okresu Hodonín

Říjen

  • 10. 10. – Ivančena, Beskydy – výstup na mohylu Ivančena, památník popravených skautů v roce 1945
  • hledáme termín – Velká středisková akce, Svatobořice-Mistřín – celostřediskové setkání skautů a skautek
  • 28. 10. – Setkání u lípy, Kyjov – slavnostní odhalení pamětní desky u Lípy republiky, kterou 28. 10. 1968 zasadili skauti 2. oddílu v Kyjově

Listopad

  • 13. – 15. 11. – Středisková nežirafa – střediskové setkání rádců a roverů ze všech oddílů
  • 21. 11. – Okresní setkání vůdců, Veselí nad Moravou